Avem placerea de a va informa ca Studiul Economic EUROCHAMBRES 2012 (EES 2012) care analizeaza perceptia si asteptarile mediului de afaceri privind situatia economica este public si avem placerea de a il impartasi cu dumneavoastra.

Raportul european coordonat de EUROCHAMBRES a fost realizat prin chestionarea a circa 70.000 de firme din 25 de tari. Acesta prezinta activitatile de export ca principala sursa de optimism pentru anul 2012, caracterizat in rest de acelasi nivel limitat al investitiilor, creare de locuri de munca neglijabila si vanzari interne restranse.

A 19-a editie a Studiului Economic EUROCHAMBRES indica faptul ca efectele curente ale recesiunii economice si ale crizei datoriilor din zona euro au slabit increderea si asteptarile in zona monedei unice si in afara acesteia. Intr-adevar, indicatorul privind increderea in afaceri este negativ pentru a doua oara in istoria de 19 ani a studiului EES.

Analizand rezultatele, presedintele EUROCHAMBRES Alessandro Barberis a comentat: “Este inevitabil ca firmele sa fie afectate negativ de instabilitatea macroeconomica actuala si perturbate de reactia nehotarata a decidentilor politici. Este evident faptul ca comportamentul consumatorului va slabi si mai mult aceste previziuni. Cu toate acestea si in ciuda lipsei semnalelor de redresare, rezultatele EES arata ca firmele europene raman rezistente”.

Rezultatele indicatorului privind ocuparea fortei de munca sugereaza ca desi se vor maiface angajari sporadic, cele mai multe companii intentioneaza sa mentina nivelurile actuale ale angajatilor. Previzionarile privind vanzarile interne sunt reduse si, reflectand cheltuielile prudente ale consumatorilor, companiile insele planifica niveluri precaute ale investitiilor.

Previziunile pozitive pentru 2012 ies in evidenta intr-un scenariu care este altfel caracterizat prin prudenta si nesiguranta. In mod uluitor, optimismul exporturilor este intr-o mare masura condus de afacerile din zona euro, care in mod clar identifica pietele straine drept sursa de vanzari pentru viitoarele 12 luni.

O alta raza de speranta poate fi obtinuta prin comparatia cu editia studiului EES din 2009, realizata in momentul de varf al caderii pietei financiare de la sfarsitul anului 2008. Aceasta comparatie indica faptul ca firmele sunt maiputin pesimiste acum fata de cum erau acum 3 ani.

Cu toate acestea, Presedintele Alessandro Barberis a argumentat ca rezultatele EES 2012 reprezinta ultimul semnal de trezire al liderilor Europei: “Dupa trei sau patru ani de declin economic si nesiguranta, Camerele considera ca anul2012 va fi unul decisiv pentru Europa. Capacitatea de rezistenta a companiilor este una limitata si acestea fie nu sunt dornice, fie nu au capacitatea de a isi lua angajamentele necesare pentru a conduce redresarea in absenta actiunilor rapide si decisive ale liderilor politici pentru  imbunatatirea  conditiilor economice”.

EUROCHAMBRES-2012