Cristian Erbașu,

acționarul majoritar

al Construcții Erbașu SA

 



      În condițiile în care a propus pentru acest an un buget record pentru investiții, Guvernul va trebui să se asigure că banii alocați vor putea fi cheltuiți în acest sens. Una dintre condiții este ca proiectele de investiții atribuite în cadrul procedurilor de achiziție publică să fie duse la bun sfârșit, în termenul stabilit și condițiile de calitate prevăzute în contracte.

”Economia își va reveni și se va dezvolta sănătos pe baza investițiilor. Oricât de mult ți-ai dori să faci investiții, fără constructori nu ai putea să le faci. Ori, acum avem o criză reală de constructori”, subliniază Cristian Erbașu, acționarul majoritar al Construcții Erbașu SA.   

       În încercarea de a-și asigura resursa umană pentru realizarea investițiilor publice, necesare relansării economiei, statul a acordat în urmă cu doi ani o serie de facilități fiscale angajaților din sectorul construcțiilor. Acestea au contribuit, pe de o parte, la atragerea de forță de muncă în sector și, pe de altă parte, la diminuarea muncii la negru și la gri. ”Nu este un secret faptul că în construcții, nu numai în România, ci peste tot în lume, munca la negru sau la gri este destul de uzitată.

          Se folosesc zilieri, se folosesc muncitori care se mută de la companie la alta. Sunt destul de multe companii mici și mijlocii care, în condițiile unor impozite foarte mari, au apetitul de a risca și de a plăti muncitorii din dividende. Mai ales patronii care au până în 50 de angajați, dar uneori chiar și cei cu mai mulți angajați”, spune domnul Erbașu.

          Lipsa facilităților fiscale pentru angajații din construcții ar readuce munca la negru și la gri la dimensiunile din 2017 și 2018, în condițiile în care în 2019 – primul an de aplicare a facilităților fiscale – munca la negru s-a diminuat spectaculos de mult. În plus, deși a fost redus nivelul taxelor și impozitelor pe salarii prin acordarea acestor facilități, totuși au crescut încasările la stat din impozitele plătite de firmele de construcții. Soluția agreată de constructori cu puterea politică a fost ca, pe parcursul celor zece ani de acordare a facilităților, acestea să fie reduse treptat până la finalul acestei perioade. După 3-4 ani de aplicare nivelul facilităților ar urma să se reducă treptat anual cu câte 5% din facilități, astfel încât, după 10 ani, expirarea lor să nu creeze un șoc pentru companiile de construcții.


 Citeste articolul intreg https://www.arenaconstruct.ro/cristian-erbasu-oricat-de-mult-ti-ai-dori-sa-faci-investitii-fara-constructori-nu-ai-putea-sa-le-faci/ .