Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat când ar vrea să lanseze programul de finanțare nerambursabilă pentru antreprenori Start-Up Nation 2022, orizontul de timp fiind unul destul de strâns.

 

„Cea de-a treia ediție a Start-Up Nation va fi lansată cel mai devreme la sfârșitul acestei luni (aprilie -n.r.) și cel târziu în prima jumătate a lunii mai, într-o formulă care să corespundă nevoilor reale ale antreprenorilor. Ulterior, în cel mai scurt timp posibil, vor fi disponibile și programul de microindustrializare și cel destinat comerțului și serviciilor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, într-un comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.

 

Înscrierile la ediția a treia a programului Start-Up Nation, precum și la Microindustrializare și la Comerț-Servicii 2022, ar urma să se facă pe platforma de granturi IMM, IMM Recover, folosită începând cu anul 2020 la ajutoarele de stat COVID pentru firme - au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse din MAT.

Luni, 4 aprilie, și marți, 5 aprilie 2022, oamenii din minister s-au întâlnit cu reprezentanți ai antreprenorenorilor și ai consultanților pentru finanțări, în Comitetul de monitorizare a programelor pentru IMM.

Experții consultați au depus o serie de propuneri, printre care:

  • necesitatea unei perioade suficiente de analiză a procedurilor finale înainte de lansarea propriu-zisă a programelor,
  • majorarea plafoanelor acordate sub formă de sumă forfetară,
  • micșorarea pragurilor de investiție în echipamente și utilaje,
  • majorarea pragului de cofinanțare,
  • definirea mai clară a componentelor de inovare (cercetare științifică și brevete de invenție), precum și a componentei de dezvoltare durabilă,
  • majorarea plafonului aferent cheltuielilor de consultanță, concomitent cu obligația consultantului de a consilia aplicantul și în perioada de implementare, nu doar în scrierea formularului de înscriere.

 

CONTINUARE ARTICOL:  AICI