Contractele de antrepriza

 

Ne-am propus astazi sa vedem care sunt reglemetarile legale in ceea ce priveste contractele de antrepriza. Dat fiind ca subiectul este unul complex, vom reveni in urmatoarele noastre aparitii cu noi informatii legislative, dar si de contabilitate in domeniu.

In conformitate cu prevederile noului cod civil, prin contractul de antrepriza, antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.

Prin contractul de subantrepriza antreprenorul poate incredinta unuia sau mai multor subantreprenori executarea unor parti ori elemente ale lucrarii sau serviciilor, afara de cazul in care contractul de antrepriza a fost incheiat in considerarea persoanei sale.

In raporturile cu beneficiarul, antreprenorul raspunde pentru fapta subantreprenorului la fel ca pentru propria sa fapta.

Subantrepriza este supusa dispozitiilor prevazute pentru contractul de antrepriza.

 

Pretul antreprizei poate consta intr-o suma de bani sau in orice alte bunuri sau prestatii. Acest pret trebuie sa fie serios si determinat sau cel putin determinabil.

Atunci cand contractul nu cuprinde clauze referitoare la pret, beneficiarul datoreaza pretul prevazut de lege ori calculat potrivit legii sau, in lipsa unor asemenea prevederi legale, pretul stabilit in raport cu munca depusa si cheltuielile necesare pentru executarea lucrarii ori prestarea serviciului, avandu-se in vedere si uzantele existente.

Daca din lege sau din contract nu rezulta altfel, antreprenorul este obligat sa execute lucrarea cu materialele sale. Antreprenorul care lucreaza cu materialele sale raspunde pentru calitatea acestora, potrivit dispozitiilor din contractul de vanzare.

Antreprenorul caruia beneficiarul i-a incredintat materialele, este obligat sa le pastreze si sa le intrebuinteze potrivit destinatiei lor, conform regulilor tehnice aplicabile, sa justifice modul in care acestea au fost intrebuintate si sa restituie ceea ce nu a fost folosit la executarea lucrarii.

Atragem atentia ca aceste materiale trebuie evidentiate distinct in contabilitate.

In masura in care nu au fost platite de antreprenor, persoanele care, in baza unui contract incheiat cu acesta, au desfasurat o activitate pentru prestarea serviciilor sau executarea lucrarii contractate au actiune directa impotriva beneficiarului, pana la concurenta sumei pe care acesta din urma o datoreaza antreprenorului la momentul introducerii actiunii.

Antreprenorul este obligat sa il informeze fara intarziere pe beneficiar daca normala executare a lucrarii, trainicia ei sau folosirea potrivit cu destinatia acesteia ar fi primejduita din cauza:

a)   materialelor procurate sau a celorlalte mijloace pe care, potrivit contractului, beneficiarul le-a pus la dispozitie;

b)   instructiunilor necorespunzatoare date de beneficiar;

c)   existentei sau ivirii unor imprejurari pentru care antreprenorul nu este tinut sa raspunda.

( pentru vizualizarea integrala a articolului accesati linkul de mai jos)

http://www.mir.ro/files/20130401_articol%20mis_contracte%20antrepriza.pdf

* Acest articol va este oferit de catre PSC prin colaborarea cu firma MIR International Service.