Patronatul Societatilor din Constructii supune atentiei Dumneavoastra alerta legislativa initiata de DG Environment, referitoare la posibilitatea  dezvoltarii unor sisteme de garanție și returnare sau de închiriere pentru anumite categorii de produse din plastic

Asteptam punctele Dumneavoastra de vedere referitoare la acest subiect pana pe data de 07.06.2013. Dorim sa mentionam ca informatiile de mai jos au fost preluate prin bunavointa Academiei de advocacy.

Durabilitatea plasticului înseamnă că eliminarea necontrolată pune probleme, deoarece plasticul poate persista în mediu o perioadă de timp foarte lungă. Deși plasticul este un material pe deplin reciclabil, doar o mică parte din deșeurile de plastic sunt în prezent reciclate.

Cum se pot elabora măsuri de promovare a unui grad mai ridicat de reciclare a plasticului, astfel încât să aibă un impact pozitiv asupra consolidării competitivității și a creșterii? O interzicere a depozitării deşeurilor din plastic ar fi o soluție proporțională sau ar fi suficientă o creștere a taxelor de depozitare și introducerea unor obiective de reducere a cantității de deșeuri care ajung în deponeuri?

O taxă pe valorificarea energetică ar fi o măsură utilă pentru a stimula reciclarea mecanică în defavoarea valorificării energetice? Colectarea selectivă a deşeurilor ar trebui să devină obligatorie?

Alte acţiuni voluntare, întreprinse în special de producători şi de comercianţii cu amănuntul, ar fi un instrument adecvat şi eficient pentru a obţine o mai bună utilizare a resurselor în cadrul ciclului de viaţă al produselor din plastic?

Este posibil să se dezvolte sisteme de garanție și returnare sau de închiriere pentru anumite categorii de produse din plastic? În caz afirmativ, cum ar putea fi evitate efectele negative asupra concurenței?

Ce tip de informații considerați că ar fi necesare pentru le oferi consumatorilor posibilitatea de a contribui direct la utilizarea eficientă a resurselor în momentul în care aleg un produs din plastic?

Ce schimbări aduse proiectării chimice a plasticului ar putea îmbunătăți posibilitățile de reciclare a acestuia? Politica în materie de proiectare a produselor ar trebui să abordeze uzura planificată a produselor din plastic și să vizeze creșterea gradului de reutilizare și proiectarea modulară în vederea reducerii deșeurilor de plastic?

Cum poate fi abordată cel mai bine problema deșeurilor generate de produsele cu durată scurtă de viață și produsele de unică folosință? Pentru ce aplicații ar merita să fie promovate materialele plastice biodegradabile și ce condiții-cadru ar trebui să se aplice?