FIEC solicită păstrarea liberei circulații a serviciilor și a lucrătorilor în construcții în timpul crizei COVID-19

Adresa in limba engleza: 2020_04_01_final_covid19_fiec_calls_for_preserving_the_free_movement_of_services_and_workers_in_construction_.pdf

FIEC sprijină ferm măsurile care vizează asigurarea liberei circulații a mărfurilor pe piața internă în contextul crizei Covid-19. Pentru companiile de construcții, în special livrarea echipamentului de protecție este esențială pentru a răspunde cerințelor de sănătate și securitate pe șantiere. La fel de importantă este livrarea de materiale de construcție, deoarece lipsa acestor materiale a dus deja la închiderea șantierelor. Prin urmare, FIEC salută Comunicarea recentă a Comisiei privind punerea în aplicare a culoarelor verzi în conformitate cu directivele pentru măsurile de gestionare a frontierelor pentru protejarea sănătății și asigurarea disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale. Statelor membre le revine acum obligatia de a lasa circulatia mărfurile cât mai libera. Într-un mod similar, FIEC salută Orientările Comisiei Europene privind exercitarea liberei circulații a lucrătorilor. În cele ce urmează, am dori să subliniem problemele specifice sectorului construcțiilor legate de libera circulație a serviciilor și a lucrătorilor, fundamentale pentru lanțurile de aprovizionare în sectorul construcțiilor europene. Fără a compromite sănătatea și siguranța angajaților și a ține cont de urgența sanitară, FIEC ar dori să atragă atenția asupra faptului că, în aceste țări, dacă aceste activități nu sunt interzise, ​​companiile de construcții raportează în prezent dificultăți în ceea ce privește furnizarea transfrontaliera a serviciilor lor și perturbări majore ale lanțurilor de aprovizionare din cauza restricțiilor și / sau a cerințelor foarte diferite introduse de fiecare stat membru.

Exemple:

• În absența unor ghiduri sau protocoale sanitare armonizate, este extrem de dificil să obțineți informațiile necesare pentru companiile care își furnizează serviciile într-un alt stat membru.

• Companiile de construcții, generale sau subcontractanți, sunt reticente / incapabile să își presteze serviciile într-un alt stat membru din cauza riscului de a rămâne blocate din cauza unor noi măsuri de restricție națională bruscă în statul membru respectiv. Există, în special, riscul de a fi pus în carantină pentru o anumită perioadă după întoarcerea în statul membru de origine sau după intrarea în statul membru gazdă. Ca urmare a unor astfel de măsuri, lucrările la șantiere sunt blocate.

• Muncitorii din Europa de Est sunt fie angajați direct la companii de construcții din Europa de Vest, fie angajați ca subcontractanți. De obicei, acești lucrători stau în statul membru gazdă câteva săptămâni și se întorc în familiile lor în weekend. În curând, majoritatea lucrătorilor se vor întoarce în statul membru de origine pentru vacanțele de Paște. Cerințele actuale de carantină din unele state membre din Europa Centrală și de Est, conform cărora aceste persoane se pot întoarce în statul membru gazdă numai după o anumită perioadă, vor duce la o lipsă masivă de forță de muncă pentru companiile de construcții și pierderi considerabile de venit pentru lucrătorii în cauză.Datorită închiderii hotelurilor din unele țări, lucrătorii nu mai pot fi găzduiți și trebuie să se întoarcă în țara lor natală, proiectul fiind finalizat.Construcția este o industrie intensivă în muncă, cu o pondere mare de lucrători transfrontalieri. Prin urmare, mobilitatea lucrătorilor este esențială pentru lanțurile de aprovizionare ale sectoarelor. În mod similar, furnizarea de servicii de construcții transfrontaliere este esențială pentru finalizarea proiectelor și supraviețuirea companiilor.Deși recunoscând că sănătatea și siguranța tuturor angajaților pe șantierele de construcții din întreaga UE trebuie să rămână prioritatea principală, este, de asemenea, de o importanță crucială să se asigure, acolo unde este posibil, continuarea activităților de construcție, atât timp cât acestea îndeplinesc condițiile sanitare obligatorii și cerințe de sănătate pentru lucrătorii în cauză, pentru a menține lucrările la proiectele de construcții critice și pentru a limita pe cât posibil întreruperile economice majore. Industria construcțiilor reprezintă 9% din PIB-ul UE-28 și 6,4% din totalul locurilor de muncă din UE-28. Prin urmare, activitatea continuă în construcții este esențială pentru a amortiza efectul crizei economice și pentru a facilita o redresare rapidă. În acest sens, FIEC ar dori să sublinieze că programele de sprijin public ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe menținerea capitalurilor proprii ale companiilor și că, pentru a păstra lanțurile valorice, limitările introduse la nivel național trebuie să fie proporționale.


  • Prin urmare, FIEC solicită Comisiei Europene și statelor membre să țină cont de importanța critică a liberei circulații a serviciilor și a lucrătorilor pentru sectorul construcțiilor în gestionarea ulterioară a crizelor și să monitorizeze și să își actualizeze continuu orientările.
  • Construcțiile, care furnizează unele dintre serviciile critice, sunt încă permise în marea majoritate a statelor membre ale UE, cu unii care cer chiar sectorului să își mențină activitățile cu condiția îndeplinirii cerințelor de sănătate și securitate. În conformitate cu Directivele privind libera circulație a lucrătorilor, statele membre ar trebui să permită lucrătorilor de frontieră și detașați să continue trecerea frontierelor la locul de muncă, dacă munca din sectorul în cauză este încă permisă în statul membru gazdă.
  • În special, și în stilul orientărilor Comisiei Europene cu privire la lucrătorii în transport, FIEC solicită renunțarea la restricțiile de călătorie și carantina obligatorie pentru lucrătorii din construcții care nu prezintă niciun simptom, în special pentru cei care lucrează la proiecte de importanta majora/critica in infrastructură.
  • Mai mult, FIEC recomandă Comisiei Europene să amâne intrarea în vigoare a Directivei (UE) 2018/957 privind detașarea lucrătorilor.