S-a publicat în Monitorul Oficial al Romaniei,  Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 42 2020  care modifică și completează OUG 110 / 2017  privind programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.

Titluri asociate : 

#COVID19 Modificările la programul IMM INVEST de sprijinire a mediului de afaceri au fost publicate în Monitorul Oficial!

https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/23568/modificarile-la-programul-imm-invest-de-sprijinire-a-mediului-de-afaceri-au-fost-publicate-in-monitorul-oficial

 

Găsiți atașate atât textul  OUG 42 2020 Program sustinere IMM.pdf, cât și textul OUG 110 2017, așa cum a fost modificat de OUG 42/2020.

 

OUG 42 / 2020  nu este de natură fiscală , dar aduce vești bune pentru întreprinderile mici și mijlocii, în sensul că se extind programele de garantare a unor împrumuturi, respectiv se aprobă un program de ajutor de stat în sumă de 781 milioane lei.

 

Se acordă credite pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.

 

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 10.000.000 lei.

 

Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru este de 5.000.000 lei, iar pentru creditele de investiţii este de 10.000.000 lei, în limita valorii cea mai mare dintre dublul cheltuielilor salariale, inclusiv contribuţiile sau 25% din cifra de afaceri din anul 2019.

 

Ca și regulă generală, pot accesa întreprinderi mici și mijlocii cu o varietate de obiecte de activitate. Cu toate acestea, nu sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului întreprinderile mici şi mijlocii din sectoarele/ domeniile: activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de investigare şi protecţie. Condițiile de eligibilitate se găsesc la art. 3 din OUG 110/2017.

 

Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiţii şi de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni, urmând ca, în ultimul an de prelungire, să fie rambursate.

Echipa PSC